دکتر مشتاق مهر استاد تمام دانشگاه مدنی تبریز در گفتگو با خبرنگار نشریه الکترونیکی نگاه، بابیان اینکه برگزاری چنین کنگره ها می تواند تاثیر مثبتی داشته باشد افزود: مجالس علمی که به نام کنفرانس علمی برگزار می شود، در صورتی که با حداقل هزینه و تشریفات برگزار شود با بیشترین باردهی علمی و فرهنگی همراه باشد.
مشتاق مهر تصریح کرد: ما همچنان که برای زنده ماندن به آب و هوا نیاز داریم، برای برخورداری از حیات روحی و معنوی و اخلاقی به گفت و شنودها و درسهای سازنده در زمینه فرهنگ، تاریخ، اخلاق، دانش (از همه نوع آن) نیاز داریم مخصوصاً جوانان ما که غالباً با کتاب و کتابخوانی مأنوس نیستند و ازان فاصله گرفته اند، ممکن است با حضور در اینگونه محافل علمی، خلأ ناشی از فقدان مطالعه را جبران کنند و چه بسا به کتاب خواندن نیز علاقه پیدا کنند.
استاد دانشگاه مدنی آذربایجان با بیان اینکه شناخت این مرد کار سهلی نیست؛ او دریای بیکرانی از آموخته ها و تجربه هاست، جهانی از اسرار و ابهام است گفت: کارهای مربوط به شمس تازه شروع شده است و البته هیچ کاری در آغاز در اوج کمال خود انجام نمی گیرد این کارها بالطبع نقص هایی دارد که به مرور بر طرف خواهد شد.
وی با بیان اینکه تکنیک ها و شگردهایی که شمس در گفتارهای خود برای ارتباط با مخاطب و بازسازی تجربه های شهودی عارفانۀ خود به کار می گیرد، امروزه مورد بحث منتقدان ادبی، زبان شناسان و محققان حوزۀ هرمنوتیک مدرن است گفت: گاهی نوعی مرعوب شدن در برابر عناوین و القاب وجود دارد که کار را از مسیر صحیح و هدف غایی دور می کند از توانایی علمی و اجرایی و پژوهشی جوانان در این کارها نباید غفلت کرد.
وی با تاکید بر اینکه از شمس باید استقلال رای را یاد گرفت افزود: از شمس باید استقلال رای، نیک رفتاری، تسهیل گری به مردم و سخت گیری به خویش را الگو قرار داد و از تقلید بصورت جدی دوری جست.
بگفته وی بازیابی و بازشناسی مقبره شمس تبریزی در شهر خوی، اتفاق مبارک و فرخنده ای برای این شهر واجد اصالت های تاریخی و فرهنگی است و مردم خوی باید از این فرصت پیش آمده، از نظرفرهنگی، معنوی و اخلاقی و حتی اقتصادی، نهایت استفاده را ببرند.
وی تصریح کرد: مسئله این نیست که آنها از شمس بت بسازند یا مزار او را مثل مزار ائمه زیارت کنند، بلکه از آن به مثابه نماد و نشانه ای برای هویت دیرین و ریشه دار شهر خود بهره ببرند و آن را بهانه قرار دهند.
مشتاق مهر با اشاره به اینکه قبل از هرچیز باید یادآوری کرد که برگزاری مراسم بزرگداشت و تجلیل از یک شخصیت تاریخی و علمی و فرهنگی به معنی مطلق دانستن و معصوم انگاشتن و کامل معرفی کردن او نیست افزود: مثلاً شمس و مولانا ممکن است در زندگی و اندیشه و نحله عرفانی خود، مواردی داشته باشند که امروز با عقل و فهم و پسندهای ما سازگار نباشد، ولی در شخصیت و منش اخلاقی و معنوی هر یک از این بزرگان، جنبه های مثبت و آموزند و سازنده ای وجود دارد که نه تنها امروز و برای نسل ما بلکه تا قرنها می تواند الهام بخش نسلها و انسان های فرهیته قرار گیرد.
دکنر مشتاق مهر خاطر نشان کرد: مولانا هویت ترکیه است و ترکیه بدون مولانا هیچ هویتی ندارد و مردم این کشور چنان ارادت و ارزشی به شخص مولانا دارند که در ایران چنین نیست و حتی کشورهای اروپایی ترجمه کتاب های شمس را نیز مطالعه می کنند و شمس گوهری داشت و دنبال گوهر شناس می گشت تا عرضه کند که مولانا را یافت و با او گفت.
مشتاق مهر اذعان کرد: شمس تبریزی شبیه هیچکدام از عرفای قبل و بعد خود نبوده است و در نوشته ها و گفتارش منحصر به فرد بوده است و بارگاه چنین شخصی در این شهرستان بی نظیر است و مولانا هویت ترکیه است و ترکیه بدون مولانا هیچ هویتی ندارد و مردم این کشور چنان ارادت و ارزشی به شخص مولانا دارند که در ایران چنین نیست و حتی کشورهای اروپایی ترجمه کتاب های شمس را نیز مطالعه می کنند.