image_pdfimage_print

رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی گفت: وقف علمی کتاب باید جدی گرفته شود.

به گزارش خبرنگار نشریه الکترونیکی نگاه از خوی، علیرضا لطفی در مراسم تجلیل از اهداکنندگان کتاب که در دانشگاه آزاد خوی تشکیل شد، ضمن تقدیر و تشکر از مسؤولین حاضر در جلسه اظهار داشت: در کنار وقف‌های بهداشتی و … وقف‌های علمی نیز باید فرهنگ‌سازی شود تا ترویج یابد.

وی افزود: مردم شهرستان خوی عالم پرور هستند و علمای بی‌شماری در تاریخ این شهر ثبت و ضبط شده است لذا باید اهدای کتاب را جدی بگیریم و نیاز امروز جامعه نیز این را می‌طلبد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی با اشاره به افرادی که اهدای کتاب کرده‌اند، افزود: دکتر ترکمن‌آذر ۳۰۰ نسخه کتاب، دکتر پارسا ۷۰۰ نسخه، دکتر فتح‌اللهی ۲۵۰ نسخه، کتابخانه ملی ایران ۷۰۰ نسخه، دکتر امامی خویی ۵۰۰ نسخه، دکتر مفتاح سری کامل روزنامه صور اسرافیل کتابهایی به کتابخانه دانشگاه اهدا و سنت وقف علمی را به جای آورده‌اند.

در ادامه حجت‌الاسلام سیدرضی موسوی‌شکوری، امام جمعه خوی اظهار داشت: وقف علمی امروزه در جامعه ما به خصوص ایران بسیار نیاز است.

وی با بیان اینکه آمار کتابخوانی در کشور ما در مقایسه با سایر کشورها بسیار پایین است، افزود: متولیان کتاب به این موضوع بی‌تفاوت هستند.

این مسؤول خاطرنشان کرد: باید بدانیم که همه ما در قبال خون شهدا مسؤول هستیم و اگر خیانتی صورت بگیرد قطعا بهره‌‍‌ای از زندگی نخواهیم برد.

امام جمعه خوی گفت: اینکه در جامعه اسلامی از دیرباز مقوله وقف کتاب مطرح بوده و هنوز هم ادامه دارد، امری واضح و بی‌نیاز از ارائه توضیح نیست، سخن در این است که چه عواملی موجب پیدایش این فرهنگ در بین مسلمانان شد که در این امر عوامل بسیاری نقش داشت.

وی با اشاره به اینکه شدیدا در مورد وقف فرهنگی نیاز به فرهنگ سازی داریم، تصریح کرد: ما مشکلاتی در این زمینه داریم به طوری‌که در کشور ما تیتراژ کتاب بسیار پایین است و شیوه و روش آموزشی نیاز به تجدید نظر دارد.

شکوری افزود: بالا بودن قیمت کاغذ کتاب، قیمت‌گذاری غیراستاندارد کتاب، پایین آمدن قدرت خرید مردم، نبودن نویسندگان و مترجمان حرفه‌ای و غیره از جمله مشکلات امروز جامعه است که در قبال این مشکلات راه‌حل‌هایی می‌توان عنوان کرد.

امام جمعه خوی گفت: یکی دیگر از مکا‌ن‌هایی که در طول تاریخ مورد توجه علاقه‌مندان به وقف کتاب بود مدارس علمیه بود و مدارس علمیه در گذشته کارکردی گسترده‌تر از امروز داشته‌اند و در این مدارس افزون بر دانش دینی، دانش‌های دیگری هم که رویکردهای دنیوی داشتند مورد بحث و بررسی قرار می‌گرفت.

وی بیان داشت: به تعبیر دیگر مدارس علمیه در گذشته هم حوزه‌های علمیه برای تحصیل علوم دینی بود و هم دانشگاه‌هایی برای پژوهش‌های تجربی وجود داشت از این رو همه نوع دانشجو در آن گرد می‌آمدند و معمولا افرادی که به کسب دانش می‌پرداختند که از نظر اقتصادی از چنان موقعیتی برخوردار نبودند که بتوانند خود به تهیه لوازم دانش پژوهی و از جمله کتاب دست یابند از این رو رسم بر آن بود که در هر مدرسه‌ای بنا بر وسعت و نوع گرایش آن کتاب‌خانه‌هایی خاص تدارک دیده می‌شد و این کتابخانه‌ها پرسودترین کتابخانه‌ها بود.

وی با اشاره به نقش کتب وقفی در تمدن اسلامی، اظهار داشت: کتاب به طور کلی نقش مهم و بلکه مهمترین نقش را در یک تمدن دارد و هر مقدار میزان بهره‌گیری از کتاب در جامعه‌ای فزونی پیدا کند، امکان شکل‌گیری یک تمدن در آن جامعه بیشتر می‌شود  و اگر تمدنی شکل گرفت کتاب بهترین نقش را در گسترش آن و در ادامه در ماندگاری آن دارد.