آذربایجان غربی رتبه نخست کشور را از نظر کیفیت تولید انگور دارد و همچنین با تولید حدود هشت درصد مجموع تولیدات انگور کشور، رتبه چهارم تولید انگور را در کشور به خود اختصاص داده است.
انگور صادراتی باغداران استان از نظر کیفیت و استفاده نکردن از سموم خطرناک و کنترل استفاده از سموم و کودهای شیمیایی و مبارزه تلفیقی با آفات نباتی رتبه نخست را در کشور دارد.
براساس اعلام منابع رسمی در حال حاضر بیش از ۲۳ هزار هکتار از باغات استان زیر کشت محصول مهم و اقتصادی انگور است که هشت هزار هکتار آن باغات انگور ایستاده بوده و مابقی به روش سنتی هست.
هماکنون ۴۰ رقم انگور در استان از جمله حسینی، دانه بلند، ریش بابا، کشمشی، خلیلی یاقوتی، قرمز از باغات استان برداشت میشود و بیش از ۱۰۰ رقم انگور در استان وجود دارد.
با توجه به چنین پتانسیلی، باغ داران این استان که نمیتوانند در مقابل حوادث طبیعی نظیر سیل، خشکسالی و سرمازدگی اقدامهای مؤثری برای حفظ محصولات خود انجام دهند، امیدوار هستند با فروش محصول باقیمانده، درآمدی کسب کنند، اما گویا تنها حوادث طبیعی نیست که با کاهش تولیدات آنها درآمد ناشی از باغ داری را در استان کاهش میدهد، بلکه واردات انگور هم سهم بزرگی در ضربه زدن به توان اقتصادی باغ داران دارد.
به طوری که مدیرکل دفتر میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه ایران جایگاه هفتم تولید انگور جهان را دارد، گفت: همه ساله شاهد واردات این محصول از شیلی هستیم، همچنین در عین بینیازی کشمش بدون مجوز از افغانستان وارد شده است.
به گزارش اکو فارس، رمضان روئینتن در پاسخ به این سؤال که چرا انگور تولیدی روی دست کشاورزان مانده است، گفت: برداشت انگور تقریبا از اواخر اردیبهشت آغاز و انواعی از آن اواخر آبان و اوایل آذرماه برداشت میشود.
مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه معمولا در شهریور و مهر میزان تولید انگور بیشتر میشود، گفت: افزایش دو برابر تولید انگور آذربایجان غربی نسبت به سال گذشته منجر به مشکلاتی برای تولیدکنندگان این محصول شد.
وی افزود: امسال در آذربایجان غربی حدود ۲۸۰ هزار تن انگور تولید شد در حالی که میزان تولید این محصول در سال گذشته حدود ۱۴۰ هزار تن بود.
روئینتن با بیان اینکه علیرغم وجود سردخانهها و کارخانههای متعدد مشکلاتی برای خرید انگور از کشاورزان در این استان به وجود آمد، بیان داشت: با هماهنگیهایی که با استانداری، مقامات سازمان جهاد کشاورزی و کارخانهداران انجام شد مقرر شد تا هر کیلو انگور آبگیری توسط کارخانهها با قیمت هر کیلو ۶۰۰ تومان از کشاورزان خریداری شود.
گفتنی است در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم انگور در بازار ارومیه بین یک هزار و تا یک هزار و ۵۰۰ تومان است که اگر از تلاش و زحمت و انتظار یک ساله باغداران صرف نظر کرد، قیمت موجود با توجه به بالا بودن حقالزحمه کارگر و هزینههای جانبی دیگر به هیچوجه مناسب نیست و در صورت ادامه روند کنونی لطمه بزرگی به اشتغال و توسعه و عمران منطقه وارد میشود.
این در حالی است که آذربایجان غربی به دلیل داشتن موقعیت جغرافیایی فوقالعاده و آب و هوای مناسب برای کشاورزی یکی از استانهای برتر تولیدات کشاورزی و به خصوص محصول انگور است. ولی این محصول آذربایجان غربی علیرغم کیفیت بالا و توانایی رقابت با محصولات سایر کشورها حمایت نمیشود و برخی اوقات دیده میشود که واردات میوه محصولات تولید داخل را با مشکلات عدیده ای مواجه میکند.
باغات استان آذربایجان غربی شرایط عالی برای تولید میوه استراتژیکی انگور دارند و کیفیت تولید این محصول به گونهای است که توانایی تأمین بازار داخل و جهان را دارد اما در برخی اوقات کشاورزان با مشکل فروش این محصولات دست و پنجه نرم میکنند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که فرآوری انگور و مشتقات به دست آمده از آن باید از حالت سنتی خارج شود و در این زمینه ارائه آموزش ضرورت دارد و باید با روشهای جدید پیش رفت تا انگور آذربایجان غربی بیشتر بتواند خود را در بازارهای جهانی نشان دهد.
مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی در مورد واردات کشمش هم گفت: با توجه به میزان تولید کشمش هیچ نیازی به واردات کشمش نداریم اما ظاهرا مقدار کمی از این محصول بدون مجوز از کشور افغانستان وارد شده است.
روئینتن افزود: از آنجا که واردات کشمش بدون مجوز بوده میزان آن مشخص نیست ولی بخشی از کشمش وارداتی پس از فرآوری دوباره صادر شده است.
مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه در تولید کشمش رتبه سوم جهان را داریم، بیان داشت: سالانه حدود ۱۶۰ هزار تن کشمش در کشور تولید که حدود ۴۰ هزار تن آن به مصرف داخلی میرسد.
روئینتن تصریح کرد: سال ۹۳ حدود ۱۱۴ هزار تن کشمش به بیش از ۷۰ کشور جهان صادر شد.
ارز آوری ۲۹۶ میلیون دلاری کشمش
وی با بیان اینکه صادرات کشمش در سال گذشته به میزان ۲۹۶ میلیون دلار برای کشور ارزآوری داشت، افزود: هر کیلوگرم از کشمش مرغوب ایرانی به قیمت ۲٫۵ دلار صادر میشود.
مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه مشکل واردات فقط محدود به کشمش نیست، تصریح کرد: حتی در شرایطی که سالانه میزان قابل توجهی انگور در کشور تولید میشود ما شاهد واردات انگور از جمله انگور شیلی به کشور هستیم که البته با اقدامات انجام شده این موضوعات در حال کمرنگ شدن است.
روئینتن با بیان اینکه واردکنندگان به دنبال منافع شخصی هستند نه منافع مصرفکننده، تصریح کرد: ایران از نظر تولید انگور مقام هفتم تا نهم جهان را دارد و سرانه تولید انگور در کشور حدود ۳۵ کیلوگرم و بیش از ۲ برابر سرانه تولید انگور در دنیا است.
تمام وجه خرید تضمینی کشمش ۹۳ پرداخت شد
وی در مورد مطالبات معوق سال گذشته کشاورزان بابت فروش کشمش به سازمان تعاون روستایی اظهار داشت: سال گذشته ۳۴ میلیارد تومان کشمش از کشاورزان خریداری شد که ۳ میلیارد تومان آن پرداخت نشده بود که با تأمین اعتبار مطالعات معوق کشاورزان بابت فروش کشمش پرداخت شد.