لزوم هماهنگی و همکاری مردم و مسئولین با این نهاد انسان ساز/ کمبود نیروی انسانی در آموزش و پرورش آذربایجان غربی
نگاه روز– کمال انسان در گرو تربیت صحیح می باشد و آموزش و پرورش وسیله رسیدن آدمی به نهایت شرف انسانی است.
آموزش و پرورش مهمترین رکن توسعه است و توسعه را نباید در صرف توسعه سیاسی- اقتصادی بلکه توسعه اجتماعی یعنی جامعه ای که با مشارکت و با حضور و تلاش افراد شکل می گیرد و تداوم می یابد جستجو نمود و رشد کلی نه فقط به مدد منابع مادی بلکه بیشتر به یاری و مشارکت انسانها تحقق می یابد.
ارزشهای مشارکتی، ارزشهای متنوع و گسترده ای هستند وهر اقدامی که ماهیت مشارکتی داشته باشد بر اتفاق نظر و همکاری واعتماد متقابل دلالت می کند و در نماد مشارکتی همه یاد می گیرند وهم یاد می دهند و استعدادها شکوفا می گردد و هرکس به قدر توان و استعدادش می تواند در رفع مسائل و دشواری ها کمک نماید
آموزش و پرورش ذات مشارکت جویانه دارد و بدون مشارکتهای مردمی به سر منزل مقصود نمی رسد. در تاریخ آموزش و پرورش اکثر کشورها بسیاری از مسائل به یاری و مشارکت مردم حل شده است، لذا برای تحقق هدفهای مشارکت نه تنها ضرورت دارد که مفهوم و راههای مشارکت مردم در امور آموزش و پرورش بررسی شود بلکه باید به سبب ریشه دار بودن آن و وجود تجربه های غنی جهانی در این زمینه از آنها استفاده شود و توان فرهنگی موجود ایران گواهی بر اعلام آمادگی مردم در حل مشکلات اجتماعی- اقتصادی دارد و آموزش و پرورش به عنوان یک نهاد در دیدگاه مردم از قداست فرهنگی خاصی برخوردار می باشد و مردم علاقه مند هستند که به علت ماندگار بودن امر تعلیم و تربیت و قداست معنوی آن بتوانند در ابعاد مختلف خدماتی را برای خود و خانواده ارائه دهند و لازم است آموزش و پرورش به دنبال ارائه الگوی سازمانی جایگاه مشارکت مردمی بوده و به صورت فعال با مردم ارتباط برقرار کرده و ضمن معرفی نیازهای خود باعث تقویت ارتباط با آنان باشد، لذا یکی از عوامل موثر در مشارکت، آگاهی عمومی است و هرچه آگاهی های مردم از چند و چون مسائل آموزش و پرورش بیشتر باشد شوق و علاقه به مشارکت افزون تر می شود و مدارس می توانند در پرورش شایستگی ها نقشی به مراتب با اهمیت تر از آنچه تاکنون داشته اند ایفا کنند و مدیران ستادی و اجرایی با الهام از سیاست کلی آموزش و پرورش مشکلات و تنگناها را با توجه به شرایط فرهنگی واجتماعی و جغرافیایی مورد بررسی قرار داده و راه های مشارکت را اعلام نمایند.
نظامهای آموزشی به عنوان بارزترین نمود سرمایه گذاری نیروی انسانی در زمینه شکوفایی در جامعه، نقش اصلی را برعهده دارد. امروزه این نظامها سهم قابل توجهی از بودجه هر کشور را به خود اختصاص داده و با توجه به اهمیت و نقش آن در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه ضروری است از هدر رفتن سرمایه های انسانی و مادی جلوگیری شود.
لزوم هماهنگی و همکاری مردم و مسئولین با این نهاد انسان ساز
مدیر کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار نگاه روز، آموزش و پرورش را عامل تولید نیروی انسانی آگاه و کارآمد خواند و افزود:باید این نهاد مقدس را که با ظرفیت های بالای خود نقش اساسی در تربیت نیروی انسانی مجرب و کاردان دارد حمایت و پشتیبانی کنیم.
مصطفوی با اشاره به اینکه آموزش و پرورش نمی تواند به تنهایی کلیه نیازها، کمبودها و نواقص مدارس و فضاهای آموزشی را مرتفع کند اظهار داشت:این امر مستلزممشارکت و همفکری کلیه دستگاههای اجرایی و ارتباط مستمر و سازنده با آموزش و پرورش است
وی با بیان اینکه آموزش و پرورش به عنوان نظامی اجتماعی نیازمند مشارکت و همکاری همه اجزای نظام است، ادامه داد: این نظام بدون مشارکت مؤثر مردم و کارکنان در ابعاد علمی، فرهنگی، اقتصادی و عاطفی نمیتواند فرایند تعلیم و تربیت را به خوبی عملی سازد.
وی ادامه داد: بر اساس تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت کلیه دستگاههای اجرایی از آموزش و پرورش، مسئولان و مدیران استان باید در راستای این مطالبه رهبری اقدام کنند چراکه آموزش و پرورش با آحاد جامعه در ارتباط است.
بیان مشکلات پلی برای آگاهی و مشارکت مردم
مدیر کل آموزش و پرورش آذربایجان غربی با بیان اینکه در سالهای اخیر، نظام آموزش و پرورش کشور ما با مشکلات متعددی روبهرو بوده ، ادامه داد: حل این مشکلات و برطرف کردن کاستیهای آن یکی از دغدغهها و نگرانیهای جدی دستاندرکاران آموزش و پرورش است.
وی اظهار داشت: با توجه رشد روزافزون جمعیت دانشآموزی و افزایش تقاضا برای آموزش، مستلزم فراهم آوردن محیط آموزشی مناسب همراه مشارکت تمام اعضای مدرسه و نهادهای دولتی در امور جاری آن است.
مصطفوی به سیاستهای راهبردی آموزش و پرورش بر تمرکززدایی، مدرسهمحوری و توسعه مشارکت همهجانبه اشاره کرد و افزود: با تفویض اختیارات و مشارکت مردم در امور مدرسه، زمینه تحقق اهداف تعلیم و تربیت همگانی فراهم میشود
برای جلب مشارکت در آموزش و پرورش، ضرورت دارد زمینههای اجتماعی و فرهنگی مشارکت فراهم گردد.
وی در ادامه با تاکید بر ایجاد زمینههای اجتماعی و فرهنگی مشارکت یادآور شد: بعید است مردمی که در مسائل اجتماعی و سیاسی شرکت فعال ندارند، در امور آموزش و پرورش مشارکت فعال داشته باشند.
وی به کاستیهای ناشی از عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اشاره کرد و افزود: بسیاری از افراد هنوز به وظایف خطیر و حساس آموزش و پرورش در جهان امروز پی نبردهاند و جایگاه مشارکت مردم را در پیشبرد مسائل آموزشی چندان جدی نمیگیرند. حتی عدهای از دستاندرکاران ردههای بالا آگاهی کافی از این ضرورتها ندارند.
مصطفوی گفت:همچنانکه میزان سرمایهگذاری و فعالیتهای مردم در دیگر عرصههای اجتماعی و فرهنگی کم است، برای فعالیت و مشارکت در آموزش و پرورش نیز آنها چندان شوقی نشان نمیدهند. برای ایجاد انگیزه و رغبت، ضرورت دارد از نظر اجتماعی و فرهنگی و سیاسی تحولاتی در مردم و کل جامعه روی دهد.
دانش آموزان سفیران فرهنگی در خانواده ها
مدیر کل آموزش و پرورش استان افزود:یکی از کارکردهای بزرگ آموزش و پرورش در دنیا انتقال فرهنگ است و آموزش و پرورش به عنوان بزرگ ترین و موثرترین نهاد در انتقال فرهنگ نقش اصلی را ایفا می کند.
وی با بیان اینکه همکاری با آموزش و پرورش نوعی مشارکت در امور فرهنگی است؛ اظهار داشت: دانش آموزان به عنوان پیام آوران و سفیران آگاهی، با کسب آموزش های لازم و انتقالاین آموزشها در خانواده هم می توانند در اقتصاد جامعه و و رشد و شکوفایی جامعه موثر باشند
کمبود نیروی انسانی در استان
وی خاطر نشان کرد :در حال حاضر در آذربایجان غربی ۶۰ هزار دانش آموز در ۵ هزار و ۳۷۰ مدرسه در حال تحصیل می باشند که از نظر شاخص سرانه زیر بنایی در رتبه ۲۸ کشوری قرار دارد
وی به کمبود نیروی انسانی اشاره کرد و افزود: در حال حاضر ۳۷ هزار معلم در استان فعالیت می کنند که این تعداد پاسخگوی نیز آموزشی استان نیست.
وی با بیان اینکه در مقاطع مختلف تحصیلی با کسری ۳ هزار نیروی انسانی مواجه هستیم خاطر نشان کرد : در حال حاضر این مشکل با بکارگیری معلمان حق التدریسی جبران می شود.