نامه سیدمحمد خاتمی به رهبر انقلاب و دعای سلامتی وی برای ایشان اگرچه در مناسبات سیاسی و در میان چهره های روحانی کشور میتواند امری بسیار معمولی و طبیعی باشد اما در میان شخصیتهای سیاسی بازخوردهای متفاوتی داشته و این بازخوردها کماکان ادامه دارد.
بسیاری از سایتهای خبری اصولگرا به عنوان رقبای سیاسی اصلاحات، از این نامه به عنوان مسیر بازگشت شخصیت ارشد اصلاح طلبان به سپهر رسمی سیاست کشور یاد کردهاند وبرخی نیز با بی اعتمادی به این نامه نگاری، آن را فرصتی دوباره برای بازسازی «فتنه» قلمداد کردهاند. گو این که نامه خاتمی به رهبر انقلاب و آرزو و دعای سلامتی برای ایشان همزمان طیف بزرگی از انتقادهای اصولگرایان به اصلاحات را تعدیل کرده و تاحدی موجب فروکش کردن فوران تخریبهای تندروها نیز شده است.اگرچه در این میان برخی نیز با زبان کنایه به این نامه نگاری خاتمی نگاه کردهاند اما آنچه مسلم است، خالی شدن دست مدعیان تقابل شخص اول اصلاحات در ایران با رهبر انقلاب اسلامی است. زیرا پیش از این بسیاری از تندروها با هجمه تبلیغاتی علیه «سید خندان» وی را تا حد یک جاسوس آمریکایی و دشمن داخلی شماره یک رهبر انقلاب اسلامی و خارج از نظام توصیف کرده بودند در حالی که این شانتاژهای غیراخلاقی رسانهای نه تنها کمترین سهمی از واقعیت نداشت بلکه به صورت غیرمستقیم میتوانست موجب تضعیف بنیادهای امنیتی و سیاسی نظام شود زیرا کمتر کسی میتواند از رییس جمهور یک کشور برای همان کشور دشمن بتراشد.در این باره لازم است تاکید شود که تحلیلها نامه نگاری به منظور دعای سلامتی برای رهبر انقلاب، از سوی یک چهره سیاسی در شرایطی قابل تحلیل است که بتوان همه جوانب امر را بررسی کرد.
به گفته یکی از کارشناسان رسانهای: تحلیل نامه نگاری خاتمی را باید در کنار تحلیل عدم نامهنگاری بررسی کرد. به این معنی که اگر خاتمی نامه نمینوشت چه اتفاقی میافتاد، در واقع در صورت عدم نامه نگاری، مشخص بود که بسیاری از منتقدان و رقبای وی و طیف اصلاحات با برجسته کردن این موضوع سعی در القای شکاف اعتقادی و بنیادی میان اصلاح طلبان و نظام میکردند. چه بسا که پیش از این نیز بارها و بارها این برچسب از سوی اصولگرایان تندرو به اصلاح طلبان زده شده است.
این کارشناس رسانهای تاکید کرد: از این رو نباید مسایل را طوری تحلیل کرد که از آن برای طیف رقیب چوب دو سر نجس ساخت. زیرا این امر مخالف و متناقض با روح «جذب حداکثری و دفع حداقلی» است.با این وجود برخی از چهرههای اصولگرا این نامه را سیاسی خوانده و آن را یک بازی سیاسی برای بازگشت به قدرت تلقی کردهاند. یکی از اعضای ارشد حزب موتلفه اسلامی از اینجمله است و با «یکی از سران فتنه» خواندن سید محمد خاتمی، از منظر اصولگرایی سنتی و به عنوان رقیب سنتی اصلاح طلبان، به تحلیل نگارش این نامه پرداخته است.
اصلاح طلبان میخواهد خودشان را بر نظام تحمیل کنند
این عضو حزب موتلفه گفت: هدف نامهنگاری خاتمی به رهبری برای بازسازی موقعیت اصلاحطلبان در انتخابات آینده است و اصلاحطلبان با مهندسی کردن افکار عمومی جامعه و رسانهای کردن اینگونه نامهها سعی میکنند خودشان را بر نظام تحمیل کنند.
حمیدرضا ترقی ادامه داد: اصلاح طلبان در طی یکسال فعالیت دولت یازدهم استراتژی عادی سازی فتنه و بازگشت سران فتنه به عرصه سیاسی کشور را با روشهای گوناگون دنبال کردند و علیرغم اینکه طی مصوبه شورای عالی امنیت ملی کشور اخبار این افراد نباید در راس روزنامهها و صفحه اول آنها باشد تا آرامش مورد نیاز جامعه بعد از فتنه تامین شود؛ متاسفانه روزنامههای اصلاحطلب برخلاف این مصوبه در طی این یکسال تلاش کردند که بازگشت این چهرهها را در عرصه سیاسی کشور عادی کنند و با شیب ملایمی دوباره این افراد را در عرصه تاثیرگذاری بازگردانند.
به گزارش نسیم عضو شورای مرکزی حزب موتلفه در ادامه گفت: به نظر میرسد که اصلاحطلبان برای بازگشت به قدرت و پیدا کردن پایگاه اجتماعی در داخل جامعه نیازمند مطرح کردن این چهرهها و زنده کردن آنها در کشور هستند و از آنجایی که مقام معظم رهبری تا به حال هیچ روی خوشی به فتنه و فتنهگران نشان ندادهاند و بر ظلمی که این افراد در حق نظام روا داشتند تاکید کردند، متاسفانه عوامل فتنه هم هنوز اقرار و اعتراف به اشتباهات گذشته خودشان نکردهاند.
در همین راستا محسن رهامی نیز گفته است: «این نامه آرزوی سلامتی و بهبودی برای مقام معظم رهبری بود. اعضای مجمع روحانیون از مبارزین پیش از انقلاب و پس از انقلاب بوده اند، همه اعضا از دوستان شخص مقام رهبری بوده اند و هستند و ارتباط نزدیکی با ایشان دارند. طبیعی است مجمع روحانیون مبارز به واسطه سابقه و عقبه ای که در نظام جمهوری اسلامی دارد، همواره در کنار امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بوده است. همه اعضای مجمع به خاطر سلامتی رهبر خوشحال بودیم به به خاطر اینکه خطر رفع شده و مشکلی به وجود نیامده، چه در منابر و چه مساجد خوشحالی کردیم. این نامه نه از طرف شورای مشورتی آقای خاتمی بلکه از طرف مجمع روحانیون نوشته شد.»اما از سوی دیگر، بسیاری از چهرههای سیاسی از جمله شخصیتهای نزدیک به اصلاح طلبان این نامهنگاری را امری معمولی و در راستای رابطه دوستانه و اعتقادی اصلاح طلبان و رهبر انقلاب توصیف کردهاند.
دوستی و رفاقت دیرینه با رهبر انقلاب
عضو ارشد مجمع روحانیون مبارز به پیام نو گفت: «سابقه دوستی و رفاقت و ارتباطهای قبلی مجمع روحانیون مبارز با مقام معظم رهبری بسیار بیشتر از آن چیزی است که دیگران بخواهند فضای آلوده ای ایجاد کنند و این نامه را با تحلیلهای نادرست روبرو کنند. اعضای مجمع روحانیون قبل از انقلاب با مقام معظم رهبری آشنایی داشتند و سابقه همکاری داشته اند. در زمان حیات امام در خدمت حضرت امام؛ و بعد از حیات امام در خدمت مقام معظم رهبری بوده اندلذا دعا کردن برای سلامتی ایشان و دعا کردن برای بهبودی کامل مقام رهبری، امری طبیعی و معمولی بوده است و مورد اتفاق تمام احاد ملت است.»
هرگز تقابلی میان خاتمی و رهبری نبوده است
رهامی در پاسخ به این سوال که الگوی روابط آقای خاتمی با رهبر انقلاب چگونه است و چرا عدهای همواره در پی تخریب این رابطه هستند، گفت: «شخص آقای خاتمی همواره در کنار مقام معظم رهبری بوده اند و هرگز تقابلی وجود نداشته و ندارد. به صورت موردی هم ملاقاتهایی با اعضای مجمع روحانیون وجود داشته است. پیش از عید آقایان موسوی لاری و مجید انصاری از طرف مجمع روحانیون مبارز با مقام معظم رهبری ملاقات کردهاند. به جز این ملاقاتها در موارد مختلف بنا به ضرورت پیغامهایی ارسال شده است. چه آقای خاتمی و چه دیگر اعضای مجمع روحانیون از مجموعه داخل نظام هستند و تقابلی وجود نداشته و نخواهد داشت. اما طبیعی است در اداره کشور نقطه نظرهای مختلفی وجود دارد و گاهی پیش میآید این نقطه نظرات مورد قبول مقام رهبری نباشد که امری بسیار طبیعی است و مجمع روحانیون هم همواره به نظر رهبری احترام گذاشته اند و خلاف آن را انجام ندادهاند. این مسائل در اداره کشور بسیار معمولی است.»
استقبال مردمی از نامه خاتمی
نکته قابل توجه دیگر در حاشیهنگاری نامه خاتمی به رهبر انقلاب، بررسی واکنشهای مردمی به ویژه در فضای مجازی و شکههای اجتماعی است.استقبال بسیار گسترده مخاطبان این شبکهها از این نامه و «پست»ها، «کامنت»ها و «لایک»های متعددی که در انعکاس نامه خاتمی همراه با عکسهای مشترک رییس جمهور اسبق و رهبر انقلاب منتشر شد نشان دهنده ارتباط ژرف و همدلی قابل توجه پایگاه اجتماعی اصلاح طلبان با رهبری انقلاب اسلامی است.نگاهی کوتاه به این شبکههای اجتماعی نشان میدهد که کمتر کسی از ایرانیان عضو این شبکهها در داخل کشور نسبت به این نامه بی واکنش بوده و قریب به اتفاق این کاربران با استقبال از نامه خاتمی، آن را لازمه ارتباط منطقی، دوستانه و صحیح در قبال رهبر انقلاب اسلامی توصیف کردهاند.
ابتکار