رئیس دولت اصلاحات با تاکید بر اهمیت تعاملات فرهنگی در نزدیکی جوامع به یکدیگر و توصیف روحیه ایرانی بیان کرد: فرهنگ شیعی و اسلام به گونهای که در ایران رواج یافته و آمیختگی با روح ایرانی، یک چهره آرام، صبور، متحمل و در عین حال پایدار ایجاد کرده است.
به گزارش ایلنا، حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی در حاشیه دیدار از نمایشگاه آثار دست بافته رضی میری و آثار کهن که در خانه هنرمندان به نمایش در آمد، در گفتوگویی با اشاره به تاثیر تعامل فرهنگی ملتها بر کاهش خشونت و گفتوگوی تمدنها بیان کرد: ایرانیان در طول تاریخ، فراز و نشیبهای زیادی را طی کردهاند و این فرهنگ ایرانیان بوده که آنها را حفظ کرده است؛ حتی آنچه که از بیرون آمده است در درون این فرهنگ شکل و فرم خاص خود را گرفته است و البته این تاثیرگذاری به جوامعی اختصاص دارد که تمدن آفرین هستند و ایران جزو چند کشور تمدن آفرین جهان است.
خاتمی در ادامه با اشاره به تلفیق روحیه ایرانی با فرهنگ اسلامی بیان کرد: ایرانیان با روی باز اسلام را پذیرا شدند و در آن ندای آزادی و رهایی را دیدند اما ایرانی ماندند و اسلام را پذیرفتند. ایرانی در آفرینش تمدن اسلامی اگر نگوییم نقش منحصر به فرد اما نقشی ممتاز داشته است و اگرچه نمیخواهم سهم دیگر ملتها را در آفرینش تمدن بزرگ، باشکوه و فاخر اسلامی انکار کنم اما ایرانی در فلسفه، فقه، هنر و آفرینش پیشگام بوده است.
رییس جمهور پیشین ایران بیان کرد: ما امروز به دلیل فرهنگ ایرانی و اسلامی خود با آنچه در غزه میگذرد، متأثریم و با مظلومان فلسطینی همدردی میکنیم؛ ستمی که بر این مردم مظلوم میرود و جنایت و درندگی که توسط تروریسم دولتی بر مردم تحمیل میشود در فرهنگ ما محکوم است چرا که روحیه ایرانی روحیه همراهی با مظلوم است.
رییس جمهور پیشین ایران، تفاوت روحیه ایرانیان با دیگر مدعیان اسلام – که خشونت میکنند- را در مایههای فرهنگ ایرانی- اسلامی خواند و افزود: ما ایرانیان وقتی به قرآن نگاه کردیم، دیدیم ۱۱۳ سوره با «بسم الله الرحمن الرحیم» آغاز میشود نه بسم الله المنتقم و الجبار؛ اینها اسم خداست اما سوره هایش را با رحمن و رحیم آغاز میکند یعنی جنبه مهربانی و شفقت را یادآور میشود. ما فهمیدیم اسلام این را میگوید و روحیه اسلام، روحیه مهربانیست نه خشونت.
خاتمی با ابراز تاسف از اینکه امروز گروههای افراطی به نام جهاد، آدم میکشند و هر کس را نمیپسندند، سر میبرند و زنان را میفروشند، این پرسش را مطرح کرد که کجای این رفتار خشن با اسلام سازگار است؟رییس جمهور پیشین ایران، فقدان اخلاق در دنیای امروز را موجب سخت شدن زندگی در عرصه بینالملل دانست و بیان کرد: از جمله خصایص عمده فرهنگ ایرانی اخلاق مداری و احترام به دیگری است؛ فراموش نکنیم که پیامبر اسلام رسالت خود را تکامل مکارم اخلاق عنوان کردند و چه دردآور است که کسانی به نام اسلام، آدم میکشند و جنایت کرده و سر قطع میکنند و تمام موازین اخلاقی را زیر پا میگذارند و خودشان را پیرو اسلام واقعی میدانند.
وی در پایان گفت: افتخار میکنیم به ملت خودمان که اخلاق، شفقت و مهربانی و انسان دوستی را ارج گذاشته اند و میتوان این اخلاق و یکایک آنچه گفتم را در این قالیها مشاهده کرد. نمایشگاه آثار دست بافته رضی میری در خانه هنرمندان برگزار میشود و در بخشی از نمایشگاه، آثاری از ۵ عکاس و یک نقاش در رابطه با هنر فرشبافی در معرض دید عموم قرار گرفته است.