به گزارش نگاه روز، حسن عباس نژاد ظهر دوشنبه در نشست خبری در خصوص وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه و محیط زیست اظهارداشت: وضعیت کمبود آب در حالی است که بسیاری از روستاهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه فاقد آب آشامیدنی بوده و به وسیله تانکر آب شرب به آنجا انتقال می یابد.
وی ادامه داد: هم اکنون سردشت بیشترین میزان بارشها و سلماس کمترین میزان بارش در استان به خود اختصاص داده است و بحران کم آبی به عنوان یکی از مهمترین بحرانهای مطرح در سطح استان مطرح است.
عباس نژاد اضافه کرد: درحال حاضر کشور و استان آذربایجان غربی با چالشهای متعدد زیست محیطی از جمله خشک شدن تالابها مواجه است که این امر باعث افزایش ریزگردها وآلودگی بیش از حد هوا در سطح استان و شهرها می شود.
مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی با اعلام اینکه ۳۰ سال گذشته فقط دو کانون ریزگرد در استان وجود داشت عنوان کرد: اما امروز این تعداد در سایه بی تدبیری ها به ۱۸۷ کانون ریزگرد در استان افزایش پیدا کرده است.
عباس نژاد گفت: عملکرد و تدبیرهای نادرست در سالیان گذشته که یکی از آنها بهانه خودکفایی در تولید گوشت قرمز و گندم بود سبب برخی از این تنش ها شده و اکنون با وجود خودکفایی در بسیاری از تولیدات شاهد بحران زیست محیطی ناشی از این امر در کشور هستیم.
وی توسعه بی رویه کشاورزی و مصرف غیراصولی آب در استان را یکی از دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه و بحران کم آبی عنوان کرد و اظهارداشت: برای حل این فرهنگ غلط استاندار در صدد است با تغییر الگوی معیشت مردم و رونق صنایع تبدیلی و همچنین تقویت بازارچه های مرزی استان گام مهمی در احیاء دریاچه ارومیه بردارد.
مدیرکل محیط زیست آذربایجان غربی به ظرفیت معادن استان اشاره کرد و گفت: رونق معدن در آذربایجان غربی می تواند تا مدت زمانی که آب دریاچه ارومیه مدیریت می شود به معیشت مردم استان کمک کند چرا که کشاورزی تهدید مهمی در نزدیکی به بحران آبی در استان محسوب می شود.
امسال ۵ تالاب در آذربایجان غربی احیا می شود
عباس نژاد با اشاره به اینکه آذربایجان غربی دارای ۳۰ تالاب فصلی و دائمی است افزود: به منظور احیای تالاب ها از محل اعتبارات ملی امسال ۳۴ میلیارد ریال هزینه می شود.
وی با اعلام اینکه بعد از انقلاب اسلامی دو تالاب در کشور به ثبت رسیده که یکی از آنها از تالاب های آذربایجان غربی است عنوان کرد: متاسفانه در حال حاضر سه تالاب در لیست سرخ مونترال در حال مرگ گزارش شده که جای تاسف دارد.
عباس نژاد از آماده سازی تالاب سولدوز برای ثبت در کنوانسیون رامسر خبر داد و افزود: امسال احیاء ۵ تالاب هدفگذاری شده که تالاب های شمال استان مد نظر ماست و احیاء این تالاب ها می تواند رتبه جهانی ما را بالا ببرد.
وی گفت: در حال حاضر کل فلات ایران از داخل زمین به بالا در حال خشکیدن است و متاسفانه عده بسیاری از مدیران این خشکی را جدی تلقی نمی کنند و این خشکی به دو سبب اصلی که یکی تغییر رژیم بارشی در کشور و دیگر استفاده بیش از حد از آبهای زیر زمینی است به وجود آمده است.
وی همچنین با بیان اینکه سالانه بیش از ۸۰ گونه پرندگان مهاجر به آذربایجان غربی برای تابستان گذرانی و یا زمستان گذرانی کوچ می کنند یاد آور شد: در آذربایجان غربی ۲۵۷ گونه از انواع پرندگان آبزی زیست و تخم گذاری می کنند.
کاهش ۵۰ سانتیمتری آب دریاچه ارومیه
عباس نژاد با اعلام اینکه ارتفاع آب دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته ۵۰ سانتی متر کاهش یافته و تنها ۵ الی ۶ درصد از آب دریاچه باقی مانده است افزود: هم اکنون فقط در کنار پل میانگذر ارومیه مقدار اندکی آب وجود دارد که آن هم تا چندروز آینده تبخیر و دریاچه ص در صد خشک می شود.
وی تراز دریاچه ارومیه را در حال حاضر ۱۲۷۰٫۶۸ سانتیمتر عنوان و اضافه کرد: از خرداد ماه امسال وزارت جهاد کشاورزی درباره احیاء دریاچه ارومیه اقداماتی از قبیل تغییر الگوی کشت و تغییر سیستم آبیاری را آغاز می کند.
عباس نژاد افزود: حداقل ۱۲ تا ۲۰ سال زمان لازم است تا دریاچه ارومیه احیاء شود امروز دیگر بارش های سال ۷۴ وجود ندارد و در این میان به منظور پرداخت حق آبه کشاورزی باید به صنایع تبدیلی توجه ویژه شود.
عباس نژاد یاد آور شد: فاز نخست انتقال آب به جزایر دریاچه ارومیه با ۸۰۰ میلیون تومان اعتبار انجام شده و یک میلیارد تومان نیز برای اجرای فاز دوم در اختیار محیط زیست قرار گرفته است تا به ۴ جزیره این دریاچه عملیات آب رسانی انجام شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی از تخصیص اعتبارات لازم برای لایروبی رودخانههای استان خبر داد و افزود: ۲۰ درصد آبهای رودخانهها در مسیر، تبخیر میشوند و وارد دریاچه ارومیه نمیشوند، که با لایروبی رودخانهها میتوان از هدر رفت آب به میزان زیادی جلوگیری کرده و بستری را فراهم کرد که آبها مستقیما وارد مخزن دریاچه شوند.
وی از خرید دو دستگاه بیل مکانیکی دوزیست به ارزش ۵۰ میلیارد ریال خبر داد و گفت: در دو ماه آینده این دستگاه در اختیار اداره کل حفاظت محیط زیست استان قرار میگیرد تا بستر مورد نیاز در دریاچه ارومیه فراهم شود.
عباسنژاد گفت: در شرایطی که کشاورزی تهدیدی علیه دریاچه ارومیه محسوب میشود باید برای جلوگیری از بحرانیتر شدن وضعیت آن در نگرشها و عملکردهای گذشته تغییری اساسی ایجاد شود.