image_pdfimage_print

تندیس امیر احمدخان دنبلی در خوی رونمایی شدphoto_2016-03-28_11-13-35-150x150

به گزارش خبرنگار نشریه الکترونیکی نگاه، این تندیس با فعالیت موسسه خیریه کانون باران امید و مهر (بام) و با حضور حسین سیوانی‌اصل فرماندار خوی، حسن نصرالله‌پور شهردار منطقه نمونه گردشگری فیرورق و با هنرمندی آقای امین قرقره‌چی اولین ورک شاپ کار و در کنار مقبره شمس تبریزی رونمایی شد.

فرماندار خوی در حاشیه این مراسم در گفت‌وگو با خبرنگار نشریه الکترونیکی نگاه در خوی، با اشاره به اینکه خوی و چایپاره از لحاظ آثار تاریخ غنی هستند، اظهار داشت: خوی و فیرورق دارای ۴۰۰ مفاخر فرهنگی و آثار باستانی است و ما باید قدر این آثار را بدانیم.

حسین سیوانی‌اصل تصریح کرد: دژ تاریخی بسطام، حمام بیگ‌جوان، پل‌های تاریخی موجود و شخصیت‌های فرهنگی از جمله آثار باستانی چاپاره است و خوی نیز دارای علمای بزرگ و فاخری است که از آن جمله پل خاتون، کلیساهای خوی، شمس تبریزی و پوریای ولی است.

وی با اشاره به شخصیت میرزا احمدخان دنبلی، خاطرنشان کرد: شهر خوی را می‌توان مهم‌ترین اثر تاریخی دنبلی‌ها به شمار آورد این شهر چندین مرتبه به دست امرای دنبلی تعمیر شده است که از آن جمله در قرن چهارم توسط امیر موسی مرمت یافت سپس در قرن ششم توسط امیر جعفر شمس‌الملک دنبلی تعمیر و توسعه یافت این شهر بار دیگر بر اثر تهاجمات مغول رو به خرابی نهاد و توسط امیر ولی دنبلی ترمیم شد.

فرماندار خوی افزود: بعدها شهر خوی توسط لشکریان مراد چهارم سلطان عثمانی بعد از مقاومت مردانه شهبازخان دنبلی و مردم خوی تخریب و ساکنین آن قتل عام شدند و بنا به گفته مورخین تنها ۱۷ نفر زنده ماندند و مرکزیت آن در زمان حکومت سلمان خان سوباشی دنبلی به چورس انتقال یافته بود و قلعه خوی نیز ویرانه بوده است که توسط احمدخان دنبلی آباد شد و شهر فعلی خوی یادگار احمدخان شمرده می‌شود و آبادانی بعدی شهر حاصل همت، تلاش و کوشش دنبلی‌ها است.

وی در پایان سخنان خود با تشکر از دست‌اندکاران این رونمایی تاریخی، بیان داشت: فرماندار خوی این تابلو را در محوطه فرمانداری نصب و عواید حاصله آن صرف امور خیریه توسط کانون بام و یکی از خیابان‌های خوی به نام احمدخان دنبلی نام‌گذاری می‌شود.

مدیر مسئول موسسه کانون بام نیز در سخنانی با معرفی موسسه بام، گفت: بام در جهت حمایت و تلاش برای ارتقای وضعیت اجتماعی، فرهنگی و رفاهی جامعه خصوصا زنان سرپرست خانواده و کودکان اقشار آسیب‌پذیر فعالیت می‌کند.

صدرا آقاسی اظهار داشت: این کانون قصد دارد از کمک‌های نقدی مستقیم که در مواردی موجب تقویت روحیه گداپروری شده امتناع کند و با استفاده از توانمندسازی و آموزش این اقشار شروع کرده و محصولات تولیدی آنان را با کمک شهروندان مسئول به فروش برساند.

این مسئول خاطرنشان کرد: فعالیت‌های کانون بام در تمام عرصه‌ها و یاری رساندن به خانواده‌های بی بضاعت از هر لحاظ من‌الجمله، اجتماعی، فرهنگی، مالی، پزشکی، کمک تحصیلی و … است البته این مسأله با تهیه مواد اولیه توسط خود کانون صورت خواهد گرفت و به خانواده‌های نیازمند شناسایی شده داده خواهد شد و بعد مراحل فروش را طی می‌کند.

مدیر مسئول موسسه کانون بام در مورد شخصیت رونمایی شده خاطرنشان کرد: نقش و کارکرد شخصیت‌ها و خاندان دنبلی در ابعاد گوناگون سیاسی،‌ اجتماعی، فرهنگی، ادبی، عمرانی و مذهبی در سده‌های اخیر تاریخ ایران در دو حوزه‌ امارت دنبلی در خوی و سطوحی از حاکمیت دولت مرکزی، در ابعاد چندگانه قابل اشاره است.

وی گفت: در بعد عمرانی اقدامات قابل توجه و فراوان در شهرهای آذربایجان از جمله خوی و تبریز، از نظر مذهبی توجه به بازسازی و نوسازی عتبات عالیات در عراق از جمله ابعاد گوناگون کارکرد خاندان دنبلی در تاریخ ایران است.

این مقام مسئول افزود: از نظر سیاست داخلی همراهی نسبتاً مستمر و مبتنی بر منافع و امنیت ملی با دولت مرکزی، در بعد سیاست خارجی حضور در مرزهای آذربایجان و مقابله با تهدیدات روس و عثمانی، در ابعاد ادبی و فرهنگی تربیت شخصیت‌ها و چهره‌های برجسته‌ علمی و ادبی که در حوزه‌های گوناگون فرهنگ و ادب و تاریخ بعضاً در ردیف برجستگان نخست کشوری به‌شمار می‌روند.

آقاسی افزود: امیدواریم این موسسه با همکاری مسئولین خوی بتواند گام‌های بیشتر و بهتری در جهت ارتقای وضعیت اجتماعی و فرهنگی خانواده‌های نیازمند بردارد و بتوانیم شخصیت‌های برجسته شهرستان خوی را به مردم بشناسانیم.