استاندار آذربایجان غربی درآیین افتتاحیه سومین جشنواره انگور که شامگاه دیروز در دهکده ساحلی چی چست برگزار شد؛ با بیان اینکه برگزاری جشنواره انگور سنت قدیمی را احیا می کند گفت: ارزش افزوده محصولات کشاورزی را باید با استفاده از فناوری های نوین که در دنیای امروز به وفور یافت می شود، ارتقا دهیم تا بتوانیم در بهبود اقتصاد کشاورزی استان مثمر ثمر باشیم.
سعادت افزود: ارزش افزوده ای که در باغداری سنتی وجود دارد، پاسخگوی اشتغال جوانان و هزینه های خانوارهای کشاورز نیست و باید به سمت مکانیزاسیون در این بخش حرکت کنیم.
استاندار آذربایجان غربی محصول انگور را یکی از محوری ترین محصولات استان عنوان نمود و افزود: با توجه به اینکه انگور به عنوان مواد اولیه بسیاری از تولیدات کشاورزان استان مطرح است ، توجه به بالابردن کیفیت این محصول می تواند در معیشت مردم موثر باشد.
سعادت با اشاره به اینکه استفاده از آبیاری قطره ای یکی از روش های اثرگذار در کاهش هزینه های باغی و افزایش راندمان آب و درآمدهای کشاورزان به شمار می رود، گفت: در هفته دولت امسال یک هزار و ۳۵۷ هکتار از باغ های استان از آبیاری سنتی به آبیاری نوین تغییر روش دادند که تعامل کشاورزان در این امر بسیار قابل توجه بود.
استاندار آذربایجان غربی در ادامه با اشاره به توجه ویژه دولت به احیای دریاچه ارومیه گفت: آقای روحانی رییس جمعور محترم عنوان نمودند دریاچه ارومیه را به هر قیمتی احیا خواهیم کرد و این نشان از توجه دولت به احیای دریاچه ارومیه است.
سعادت ادامه داد: خوشبختانه در برنامه های احیای دریاچه ارومیه مردم در کنار دولت قرار دارند و این مسئله روند احیای دریاچه را تسریع خواهد داد.
وی از برنامه ریزی برای استفاده از نمک دریاچه ارومیه در راستای تولید کود پتاس و تبدیل تهدید به فرصت در این عرصه توسط دولت خبر داد و اضافه کرد: احیای دریاچه ارومیه تنها به دست دولت ساخته نیست و باید مردم نیز در این خصوص همکاری کنند تا بتوانیم ضمن کاهش مصرف آب در استان، زمینه استفاده از فرصت های عدیده ناشی از این امر را فراهم کنیم.
در ادامه اسدالله درویشامیری، معاون حقوقی سازمان میراث فرهنگی اظهار داشت: برگزاری جشنوارههای این چنینی با موضوعات متعدد، به دلیل سابقه تاریخی و وسیعی که در اقصینقاط کشور دارد، چندین سال است که ایران برگزار میشود.
وی فرهنگی با اشاره به برگزاری جشنوارههای مختلف در کشور گفت: هم اکنون جشنوارههایی همچون جشنواره غذا، برف، ورزشهای زمستانی، ایلات عشایر، جشنواره برداشت محصول گندم و برنج، جشنواره گل و گیاه و نیز جشنواره پسته در کشور برگزار شده و یا در حال برگزاری است.
درویشامیری افزود: بیشک برگزاری چنین جشنوارههایی، فرصت مناسبی برای آشنایی و بازگرداندن ظرفیتهای موجود در سنت و فرهنگ گذشتگان به شمار میرود چون متاسفانه تحولات اجتماعی و فرهنگی سبب فراموشی بخشی از آن شده است.
معاون حقوقی سازمان میراث فرهنگی بیان کرد: با توجه به اینکه برگزاری جشنوارههایی مانند جشنواره انگور سنتهای اصیل و بومی استان را به نمایش میگذارد، در تقویت بنیان اجتماعی و فرهنگی جامعه بسیار موثر است.
وی با بیان اینکه با برگزاری این جشنوارهها به دنبال انسجام و همدلی محلی، منطقهای و ملی هستیم افزود: خوشبختانه آذربایجانغربی دارای تنوع زبان، گویش، اقوام، مذاهب، فرهنگ، لباس و موسیقی بوده و برگزاری جشنوارههای این چنینی بزرگترین فرصت برای ایجاد همبستگی محلی و منطقهای و تداوم و استحکام در لایههای اجتماعی به شمار میرود.
درویشامیری با اشاره به اینکه ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی ایران زیر کشت انگور است بیان کرد: در این باره در کشور آمریکا ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی، زیر کشت انگور بوده و ایالات متحده، ۶۰ درصد تولیدات خود را به جهان صادر میکند بنابراین درآمدهای ناشی از محصول انگور این کشور، برابر با درآمد یک سال نفت جمهوری اسلامی ایران است
وی با ابراز تاسف از اینکه ملت و مردم در مدیریت آب، عملکرد مناسبی نداشتهاند اظهار داشت: متاسفانه مردم و مسئولان طرز استفاده صحیح از آب را نمیدانند.
غلامرضا عدل دوست قائم مقام شهردار ارومیه نیز در این آیین با اشاره به اینکه جشنواره انگور در راستای منویات مقام معظم رهبری مبنی بر برنامه ریزی مدیران شهری برای اجرای فعالیت های فرهنگی و اجتماعی برگزار می شود، اظهار کرد: پاسداشت فرهنگ و آیین های کهن، ترویج و احیای این فرهنگ، معرفی توانمندی ها و پتانسیل های ارومیه برای گردشگران داخلی و خارجی، تبیین نقش انگور در اقتصاد کشاورزی، ارائه طرح های توجیهی فنی کشت انگور و احیای دوباره باغ های انگور ارومیه از جمله اهداف برگزاری این جشنواره به شمار می روند.
وی گفت: آذربایجان غربی جزء استان های برتر کشور در تولید انگور است و باید ظرفیت های این استان و ارومیه بیشتر به مردم کشور و حتی کشورهای همسایه شناسانده شود.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر ارومیه نیز اشاره به اینکه ارومیه شهر انگور است اظهار داشت: به اذعان کارشناسان امر، آذربایجانغربی از نظر تولید انگور سومین استان کشور به شمار میرود.
محمد ستارپور گفت: با توجه به اجرای سیاستهای ابلاغی شورای شهر مبنی بر شناسایی استعدادها و توانمندیهای بالقوه ارومیه به کشورهای همسایه، جشنواره انگور برگزار میشود.
وی بیان کرد: بنابراین برگزاری جشنواره انگور فرصتی مغتنم برای شناسایی آذربایجانغربی و به ویژه ارومیه از نظر تولیدات کشاورزی به شمار میرود.
ستارپور تصریح کرد: در این جشنواره سازمانهای مردم نهاد و تشکلهای زیستمحیطی، شهرداری ارومیه را از نظر آموزشهای شهروندی، حذف کیسههای نایلونی و حفظ و حراست محیط زیست یاری کردند.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر ارومیه افزود: باید گونههای مختلف انگور و فراوردههای ناشی از آن را بیش از پیش در جامعه شناسانده و توانمندی خود را در این زمینه را افزایش دهیم
آسیاب آرد (اون دگرمانی)، محل های تهیه دوشاب، مراحل زراعت و باغبانی در روستاهای آذربایجان غربی، زندگی عشایری، تهیه آش و نان سنتی و غرفه های مراکز ارائه خدمات گردشگری و مسافرتی و برگزاری تئاتر خیابانی از جمله بخش های این جشنواره به شمار می روند.
در بخشی از این جشنواره نیز دختران ارومیه ای بازی بومی محلی وسطی و هفت سنگ را به نمایش گذاشتند.
این جشنواره تا شنبه هفته آینده صبح و عصر میزبان شهروندان ارومیه ای و گردشگران بازدیدکننده است.