امروز شیوه و روش پرداخت، تفاوت بسیار زیادی نسبت به ۵ سال گذشته کرده است. در شیوه جدید کافی است تنها تصمیم به خرید کالایی بگیرید و بعد از انتخاب آن از یکی از سایتها و انتقال به درگاه بانک مورد نظر مبلغ کالا را بپردازید و آن را دم در منزلتان تحویل بگیرد. بهنظر آسانتر از سفرهای درون شهری برای خرید یک کالا میآید.
اما پرداخت اینترنتی چه پیش نیازهایی دارد؟
برای این که بتوانید بهای کالایی را بهصورت اینترنتی و توسط درگاه های بانکی پرداخت کنید میبایست ابتدا یک حساب در بانک مورد نظر افتتاح کنید و کارت بانکی (Credit Card) یا کارت عابر بانک آن حساب را نیز در خواست نمایید. بعد از دریافت کارت حساب میبایست به یکی از دستگاههای عابر بانک (ATM) مراجعه کنید و بعد از وارد کردن کارت و رمز عبور به قسمت تغییر رمز بروید، در این صفحه میبایست دکمه تغییر رمز دوم کارت را فشار دهید. حال کلمه عبور مورد نظر خود را وارد کنید و سپس برای تایید آن مجددا آن را وارد نمایید. اکنون حساب شما آماده استفاده در خریدهای اینترنتی است (این مراحل ممکن است در هر بانکی متفاوت از بانک دیگر باشد اما در کل این فرآیند در اغلب بانکها این چنینی است).
چگونه بهصورت اینترنتی خرید کنیم؟
ابتدا کالا یا خدمات مورد نظر خود را از یک سایت معتبر انتخاب نمایید. گزینه پرداخت و درگاه بانک مورد نظر را انتخاب کنید (اگر درگاه بانک مورد نظر شما در لیست سایت وجود نداشت نگران نباشید، زیراکه اگر کارت عابر بانک شما عضو شبکه شتاب باشد از همه درگاههای بانکی میتوان از آن استفاده کرد). حال به صفحه اختصاصی بانک منتقل خواهید شد.
در این قسمت ابتدا شماره کارت از شما درخواست میشود که همان رقم ۱۶ رقمی روی کارت عابر بانک شماست (البته توجه کنید که اگر بانک صفحه کلید مجازی داشت حتما از آن استفاده کنید تا امنیت بیشتری در هنگام خرید داشته باشید). گزینه بعدی مربوط به رمز دوم کارت است (رمزی که در دستگاه عابر بانک آن را انتخاب کردید). حال سیستم از شما رمز CVV2 درخواست میکند که این رمز بر روی کارت عابر بانک شما ثبت شده است. یک عدد سه رقمی است که معمولا در پشت کارت عابر بانک نوشته میشود (بستگی به بانک مورد نظر شما دارد و امکان نوشته شدن در جلوی کارت نیز وجود دارد). اکنون تاریخ انقضا کارت توسط سیستم از شما سوال میشود که آن نیز بر روی کارت شما نوشته شده است. در قسمت بعد یک تصویر حاوی اعداد و حروفهایی قرار داده شده است که باید آنها را وارد کادر مورد نظر کنید (اغلب سیستمهای بانکی به حروف بزرگ و کوچک حساس هستند). اکنون با کلیک بر روی دکمه “پرداخت” مبلغ کالا یا خدمت از حساب شما کاسته خواهد شد و به وبسایت پذیرنده (سایتی که از آن کالا را خریداری کردهاید) منتقل خواهید شد و در این مرحله شماره و فاکتور پرداخت را میتوانید مشاهده کنید و جملهای نظیر “پرداخت با موفقیت انجام شد” نیز نمایش داده خواهد شد.
در حین پرداخت به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
زمانی که توسط سایت مورد نظر به درگاه بانکی منتقل میشوید به نوار آدرس مرورگر خود نگاه کنید و مطمئن شوید که آدرس مربوط به بانک مورد نظر است و همچنین https پیش از آدرس آن نوشته شده باشد و توسط سیستم ssl (قفل سبز رنگ) نیز محافظت شود. در صورتی که این شرایط وجود نداشته باشد به هیچ وجه اطلاعات خود را وارد سیستم نکنید. زیراکه امکان دسترسی سایرین به حساب شما وجود خواهد داشت.
در حین پرداخت نیز به نام شرکت (سایتی که از آن کالا یا خدماتی را میخرید) و مبلغ پرداختی توجه کنید تا درست و دقیق باشند.
زمانی که هر درگاه بانکی برای کاربر در نظر میگیرد، حدود ۱۰ دقیقه است و در صورتی که کاربر در این مدت اطلاعات خود را وارد نکند دیگر امکان پرداخت وجود نخواهد داشت و میبایست دوباره وارد سایت شوید.
از کجا بخریم؟
پرداخت اینترنتی در جاهای زیادی میتواند مورد استفاده قرار گیرد، از تمدید اشتراک اینترنت گرفته تا پرداخت شهریه دانشگاه و خرید کالا.
در مورد شرکتهای اینترنتی و نهادهای رسمی نگرانی خاصی نداشته باشد زیراکه اغلب معتبر و قانونی هستند اما زمانی که میخواهید کالایی را بهصورت اینترنتی خریداری کنید حتما از آشنایان و متخصصان در مورد امنیت و اعتبار آن سایت جویا شوید و شیوه آسان آن نیز توجه به وجود علامت نماد اعتماد الکترونیکی است که در سایتهای معتبر وجود دارد و با کلیک بر روی آن اطلاعات سایت نمایش داده میشود (البته برخی سایتها نیز هستند که تصویری از این نماد را به عنوان فریب کاربر در سایت قرار میدهند).